2η ημέρα | 22° Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, 27 - 30 Μαρτίου 2024, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα

This email contains pictures, if you don’t see them, view it online
header


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 2ης ημέρας του 22ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου.

Ημέρα αφιερωμένη στην παρουσίαση ποικίλων θεμάτων, από την παθοφυσιολογική προσέγγιση έως την εφαρμογή στην κλινική πράξη, σχετικά με συννοσηρότητες και διαβητικές επιπλοκές.
Αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και της ψυχικής υγείας στη σωστή διαχείριση των ατόμων με Διαβήτη.
Στα πλαίσια συνεργασίας της Ε.Δ.Ε. με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, αναπτύχθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής στα πλαίσια της ολιστικής αντιμετώπισης των ατόμων με Διαβήτη.

Η ημέρα ξεκίνησε ξανά με την παρουσίαση Προφορικών Ανακοινώσεων στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ, και συνεχίστηκε με θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Ακριβείας σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη. Ακολούθησε Συμπόσιο σχετικά με τη μεταβολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ αναπτύχθηκε η ωφέλεια των αντιδιαβητικών  φαρμάκων πέρα από τον σακχαρώδη διαβήτη.
 
Στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ αναπτύχθηκαν οι καρδιαγγειακές και αιματολογικές επιπλοκές της παχυσαρκίας, ενώ στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με τη σχέση του διαβήτη με το μυοσκελετικό σύστημα.
 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη πριν τη μεσημεριανή διακοπή και τις ηλεκτρονικά Αναρτημένες Ανακοινώσεις αφορούσε την «παιδική παχυσαρκία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».
  
Παράλληλα, στην αίθουσα ΙΛΙΣΣΟΣ αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την ολιστική διαχείριση των ατόμων με διαβήτη, την ψυχική υγεία και τον σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα και το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, και ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ σχετικά με τον ενδοθηλιακό γλυκοκάλυκα και τον ρόλο της βιταμίνης D στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων στην παθογένεια της αθηρωματικής νόσου και στις εκβάσεις του Σακχαρώδους Διαβήτη, καθώς και η σχέση της υπνικής άπνοιας με τον διαβήτη.
 
Στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη σχέση του διαβήτη με τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, ενώ ένα πολύ ενδιαφέρον Κλινικό Φροντιστήριο αφορούσε τη «Φροντίδα του διαβητικού ποδιού», που είναι ένα πολύ υποδιαγιγνωσκόμενο πρόβλημα στην καθημέρα κλινική πράξη, με δυνητικά πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τους διαβητικούς ασθενείς.

Στην απογευματινή συνεδρία αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέροντα επίκαιρα θέματα, που αφορούσαν τη «θέση της HbA1c στη διάγνωση του προδιαβήτη - διαβήτη», τη θέση της «γλυκόζης 1 ώρα μετά φόρτιση για τη διάγνωση  δυσγλυκαιμίας και επιπλοκών», καθώς και τη σχέση της «γλυκαιμικής διακύμανσης με τις μικρο-/μακρο-αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη».
 
Ακολούθησε μια συγκινητική διάλεξη προς τιμή του εκλιπόντος Καθηγητή Μωϋσή Ελισάφ, με αναφορά στο τεράστιο έργο του (επιστημονικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, κλπ), με αναφορά στο αγαπημένο του θέμα τις «Ηλεκτρολυτικές διαταραχές στον διαβήτη», και διαλέξεις που αφορούσαν την άσκηση, τις κετόνες, τον διπλό διαβήτη, τη Διαβητική Νευροπάθεια του Αυτονόμου Νευρικού Συστήματος και της σχέσης της με την καρδιακή λειτουργία, καθώς και τη συμβολή της «τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της φροντίδας του σακχαρώδους διαβήτη».
  
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες που με φυσική παρουσία γέμισαν και σήμερα και τις δύο αίθουσες, παρακολουθώντας με ζωηρό ενδιαφέρον τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου.

Σας  περιμένουμε και αύριο!
 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
CONGRESS WORLD 
Μιχαλακοπούλου 27, 115 28 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 72 10001, 210 72 10052
Φαξ. 210 72 10051
www.congressworld.gr, INFO@CONGRESSWORLD.GR

Congress World fully respects the applicable Personal Data Protection laws. Thus, you are receiving this informational Newsletter due to one of the below reasons
1. You have provided your email address so as to be informed with scientific updates of your interest, or
2. You were registered in one of the Conferences organized by our PCO-DMC Congress World, or
3. You subscribed via our website www.congressworld.gr
Not interested any more? Unsubscribe